Кредити молоді на будівництво житла

 


Продовжується наданння кредитів молоді на будівництво житла. В поточному році за рахунок міского бюджетувже надано 7 пільгових кредитів за рахунок міского бюджету. Витрачено половину закладених до бюджету видатків. Тобто можна планувати 14-15 кредитів за рік. Ще на 1 чи 2 кредити може вистачити коштів обласного бюджету. Це значно меньше за потребу харківської молоді. У Державному бюджеті, нажаль, як і у минулі роки видатки відсутні. Але ж Харківське регіональне управління, як і Фонд в цілому, продовжує виконувати свою міссію у межах наявних можливостей.

В умовах, коли банківськи установи або повністю припинили іпотечне кредитування, або пропонують дуже жорстки умови Фонд має можливість надати довгостроковий кредит на будівництво житла. Справа в тому, що окрім використання державних або місцевих бюджетних видатків Фонд має власний, так званий "Статутний капітал", з якого формуються кредитні ресурси.

У Харкові вже було надано 9 таких кредитів. Приймаються заявки на отримання чергових. Це джерело ресурсів є поновлюваним, оскільки постійно поповнюється за рахунок поверннення раніше наданих кредитів. Кредит надається молодим сім`ям та одиноким молодим громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, на будівництво (реконструкцію) житла терміном до 30 років, але не більше ніж досягнення позичальником (ці) пенсійного віку. Кредит надається з відсотковою ставкою у розмірі - 14,1% річних. Можно порівняти з пропозиціями банків, щоб переконатися в тому, що кращих умов немає.

Погашення кредиту та відсотків за користування ним здійснюються позичальником починаючи з дати зарахування коштів кредиту на рахунок позичальника. Платежі з погашення кредиту та відсотків за користування кредитом вносяться не рідше ніж один раз на місяць. Кредит може бути погашено достроково. Перший внесок за ціми кредитами - не менш як 10% вартості будівництва житла. Розмір кредиту виходячи з норми 21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метрів на сім’ю (далі - нормативна площа), вартості будівництва житла за цінами, що діють на час укладення кредитного договору, без урахування авансу позичальника. Розрахункова вартість 1 кв. метра житла визначається згідно експертної оцінки. У разі перевищення нормативної площі позичальник сплачує вартість понаднормативної площі житла за рахунок власних коштів.

Об’єктами кредитування виступають квартири, що будуються у рамках діючих житлових програм нашим надійним партнером - АТ "ТРЕСТ ЖИТЛОБУД - 1". Завжди пропонується достатній вибір житла.

Iнформацiя з сайту державного фонду сприяння молодiжному житловому будiвництву.